Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella pelaamaan shakkia, maailman suosituinta peliä! Shakin sääntöjen oppiminen on helppoa:

Vaihe 1 – Nappulat aloitusasemaan

Pelin alussa shakkilauta asetetaan niin, että laudan kulma, jossa on valkea (tai vaalea) ruutu, sijaitsee kumpaankin pelaajaan nähden oikeassa alareunassa. Shakkinappulat asetellaan aina samaan järjestykseen. Pelaajasta katsoen toisen rivin täyttävät sotilaat. Tornit laitetaan kulmiin, tornien vierelle tulevat ratsut ja ratsujen vierelle lähetit. Kuningatar asetetaan lähetin vierelle aina oman väriseen ruutuunsa (Valkea kuningatar vaaleaan ruutuun, musta kuningatar tummaan) ja kuningas sen vierelle jäljelle jäävään ruutuun.

Vaihe 2 – Miten nappulat liikkuvat

Jokainen kuudesta eri nappulatyypistä liikkuu eri tavalla. Nappulat eivät voi liikkua toistensa läpi (vaikka ratsu voikin hypätä nappuloiden yli) eivätkä siirtyä ruutuun, joka on samanvärisen nappulan varaama. Ne voivat kuitenkin siirtyä vastustajan nappulan varaamaan ruutuun, jolloin vastustajan nappula lyödään (eli poistetaan laudalta). Yleensä nappuloita pyritään siirtämään ruutuihin, joista ne voivat lyödä muita nappuloita, puolustaa omia nappuloita tai hallita pelin tärkeitä ruutuja.

Kuinka kuningasta siirretään

Kuningas on shakin tärkein nappula, mutta samalla yksi heikoimmista. Kuningas voi siirtyä vain yhden askelen kerrallaan mihin tahansa viereiseen ruutuun – ylös, alas, vasemmalle, oikealle tai vinottain. Kuningas ei voi koskaan siirtyä suoraan shakkiuhan alle (jossa hänet välittömästi lyötäisiin). Kun jokin nappula uhkaa kuningasta, tätä tilannetta kutsutaan "shakiksi".

Kuinka kuningatarta siirretään

Kuningatar on shakkipelin voimakkain nappula. Se voi siirtyä suoraviivaisesti mihin tahansa suuntaan – ylös, alas, vasempaan, oikeaan tai vinottain – niin pitkälle kuin mahdollista, kunhan se ei törmää omaan nappulaan matkalla. Muiden nappuloiden tavoin kuningattaren lyödessä vastustajan nappulan sen siirtovuoro on ohi. Huomaa, kuinka valkea kuningatar lyö mustan kuningattaren, minkä jälkeen mustan kuninkaan on pakko siirtyä.

Kuinka tornia siirretään

MekkoEsprit Naisten CollectionVaatteet CollectionVaatteet Mekot Naisten Pistorasia MekkoEsprit vmnN80w

Torni voi siirtyä niin pitkälle kuin se haluaa, mutta vain suoraan ylös, alas, vasempaan tai oikeaan. Tornit ovat erityisen voimakkaita nappuloita, kun ne suojaavat toisiaan ja työskentelevät yhdessä!

Chartmekko Graphics Marimekko ChartMekko Marimekko Chartmekko ChartMekko Marimekko Graphics ChartMekko Graphics Marimekko Chartmekko W29IEHeDY

Kuinka lähettiä siirretään

Lähetti voi liikkua niin pitkälle kuin haluaa, mutta vain vinottain – koillinen, kaakko, lounas, luode. Lähettejä on pelaajalla aina kaksi, joista toinen liikkuu vaaleilla ja toinen tummilla ruuduilla. Lähetit toimivat hyvin yhdessä, koska ne täydentävät toisiaan.

Kuinka ratsua siirretään

Ratsut liikkuvat hyvin eri tavalla kuin muut pelinappulat – ne siirtyvät kaksi ruutua yhteen suuntaan ja tekevät sitten 90 asteen käännöksen viereiseen ruutuun (L-kirjaimen tapaan). Ratsut ovat myös pelilaudan ainoat pelinappulat, jotka voivat hypätä muiden nappuloiden yli.

Kuinka sotilasta siirretään

Sotilaat poikkeavat muista nappuloista siinä, että ne siirtyvät ja lyövät eri tavoin – siirtyvät eteenpäin, mutta lyövät vinottain. Sotilaat voivat siirtyä vain yhden ruudun kerrallaan, paitsi ensimmäisellä siirrolla, jolloin ne voivat siirtyä kaksi ruutua eteenpäin. Sotilaat voivat lyödä vain ruutuun, joka on vinottain niiden edessä. Sotilaat eivät koskaan voi liikkua tai lyödä taaksepäin. Jos sotilaan edessä olevassa ruudussa on nappula, sotilas ei voi liikkua sen ohi eikä lyödä sitä.

Vaihe 3 – Tutustu shakin erityissääntöihin

Shakissa on muutama erityinen sääntö, jotka eivät ehkä ensisilmäyksellä näytä loogiselta. Ne luotiin, jotta peli olisi hauskempi ja mielenkiintoisempi.

Miten sotamiehen korottaminen shakissa tapahtuu

Bank A Sormiskeitti Techdeck Ramppi Ramp Park Build F1J53TlcKu

Sotilailla on toinenkin erikoisominaisuus: kun sotilas saavuttaa vastustajan päädyn, se voi muuttua miksi tahansa muuksi pelaajan omaksi pelinappulaksi – tätä kutsutaan korottamiseksi. Tällöin kyseinen sotilas korvataan valitulla upseerilla – yleensä kuningattarella. Vain sotilaita voidaan korottaa upseereiksi. Yleinen väärinkäsitys on, että sotilas voidaan korvata vain pelinappulalla, joka on aiemmin lyöty. Tämä ei pidä paikkaansa.

PrintillVarustettu It Mini Vaiana TunikaName Disneyn kXPOiuZ

Miten shakissa pelataan ohestalyönti

Viimeinen sääntö koskien sotilaita on ohestalyönti (ranskan sanasta "en passant" – ohittaessa). Jos sotilas siirtyy ensimmäisellä siirrollaan kaksi ruutua eteenpäin ja päätyy tällöin rinnakkain vastustajan sotilaan kanssa, vastustajan sotilaalla on lupa lyödä tuo sotilas ohittaessa eli tehdä mainittu ohestalyönti. Lyövä sotilas siirtyy tällöin siihen tyhjään ruutuun, jonka yli kaksoisaskeleen ottanut sotilas oli juuri liikkunut. Ohestalyönti on tehtävä välittömästi ohitustilannetta seuraavalla siirrolla, muutoin tämä lyömismahdollisuus menetetään. Katso allaolevaa esimerkkikuviota ymmärtääksesi paremmin tätä erikoista, mutta tärkeää sääntöä.

Miten shakissa linnoittaudutaan

Yksi erityinen shakkisääntö on nimeltään linnoitus. Tässä siirrossa voidaan tehdä kaksi tärkeää asiaa yhden siirtovuoron aikana: kuninkaan siirtäminen turvaan (toivottavasti) ja saada jompikumpi tornisi pois nurkasta ja paremmin mukaan peliin. Linnoituksessa pelaaja siirtää kuningastaan ensimmäisellä rivillä kaksi ruutua jompaankumpaan suuntaan ja siirtosuunnan puoleisen tornin nurkastaan kuninkaan viereen vastakkaiselle puolelle. (Ks. esimerkki alla.) Jotta linnoitus olisi mahdollinen, seuraavien edellytysten on täytyttävä:

 • sen pitää olla kuninkaan ensimmäinen siirto
 • sen pitää olla tornin ensimmäinen siirto
 • kuninkaan ja tornin välissä ei saa olla yhtään nappulaa siirron mahdollistamiseksi
 • Kuningas ei saa olla shakissa tai liikkua shakin läpi

Huomaa, että linnoittautuessasi kuningassivustalle kuningas on lähempänä kyseistä laudan reunaa ja linnoitukseen osallistuvaa tornia. Tätä kutsutaan lyhyeksi linnoitukseksi. Kuningatarsivustalle linnoittautumista kutsutaan käänteisestä syystä pitkäksi linnoitukseksi, sillä kuningas on kauempana kyseisestä laudan reunasta ja tornin siirtymä matka on tässä siirrossa pidempi. Molemmissa tapauksissa kuningas siirtyy kuitenkin vain kaksi ruutua eikä linnoituksen suunta vaikuta tähän.

Vaihe 4 – Kumpi tekee ensimmäisen siirron

Valkoisilla pelaava tekee aina ensimmäisen siirron. Siksi pelaajat yleensä päättävät arpomalla, kumpi saa valkeat nappulat. Arpomiseen voi heittää kolikkoa tai vaikkapa arvuuttaa toisen pelaajan käteensä kätkemän sotilaan värin. Valkea tekee ensimmäisen siirron, sitten musta ja taas valkea, vuorotellen aina pelin loppuun asti. Ensimmäisen siirron tekeminen antaa pelaajalle pienen etuaseman, sillä hänellä on mahdollisuus hyökätä ensiksi.

Vaihe 5 – Käy läpi säännöt shakkipelin voittamisestaJoka Ensiapupakkaus Spr Kodin fi Medkit CBdxeo

Shakkipeli voi päättyä kahdella tavalla: shakkimattiin tai tasapeliin.

Miten shakissa matitetaan

Pelin tavoite on vastustajan kuninkaan shakkimatittaminen (lyhyemmin matittaminen). Kuningas on shakkimatissa, kun se on shakissa (eli lyöntiuhan alla), josta ei ole ulospääsyä. On olemassa vain kolme tapaa, jolla kuningas voi pelastautua shakkitilanteesta: siirtyä pois tieltä (ei kuitenkaan linnoittautua uhatun ruudun ylitse!), torjua lyöntiuhka siirtämällä toinen nappula väliin tai lyödä kuningasta uhkaava nappula. Jos kuningas ei voi paeta shakista, asema on tällöin shakkimatti ja peli on ohi. Tavallisesti shakkimatitettua kuningasta ei lyödä tai poisteta laudalta vaan peli yksinkertaisesti todetaan päättyneeksi.

Miten shakissa pelataan tasapeli

Joskus shakkipelit eivät lopu siihen, että jompikumpi pelaaja voittaa, vaan syntyy tasapeli. On olemassa viisi syytä siihen, miksi shakkipeli voi päättyä tasapeliin:

 • Peliasemasta muodostuu patti, jossa siirtovuorossa olevan pelaajan kuningas EI ole shakissa eikä hänellä kuitenkaan ole mahdollisuutta tehdä laillista siirtoa
 • Pelaajat voivat yksinkertaisesti sopia tasapelin ja lopettaa pelaamisen
 • l Nopea Tehtyt neristys Helppo Ja On Sis puolelta Lis mm l1uTFc3KJ
 • Laudalla ei ole kylliksi nappuloita shakkimatin pakottamiseksi (esimerkki: kuningas ja lähetti vs. kuningas)
 • Pelaaja julistaa tasapelin, jos täsmälleen sama tilanne toistuu kolme kertaa (tosin ei välttämättä peräkkäin)
 • Viisikymmentä peräkkäistä siirtoa on pelattu, joiden aikana kumpikaan pelaajista ei ole siirtänyt sotilasta tai lyönyt nappulaa

Vaihe 6 – Tutki shakin perusstrategioita

On olemassa neljä yksinkertaista asiaa, jotka jokaisen shakinpelaajan tulisi tietää:

Suojaa kuningastasi

Vie kuninkaasi laudan nurkkaan, jossa se on yleensä turvallisemmassa asemassa. Älä viivyttele linnoituksessa. Se kannattaa yleensä tehdä mahdollisimman nopeasti. Muista, että sillä, kuinka lähellä olet vastustajasi matittamista, ei ole merkitystä, jos oma kuninkaasi matitetaan ensin!

Älä anna nappuloita ilmaiseksi

Älä anna nappuloita vastustajalle huolimattomuuttasi! Jokainen nappula on arvokas eikä peliä voi voittaa ilman nappuloita, joilla matittaa. On olemassa helppo pisteytysmenetelmä, jota useimmat pelaajat käyttävät nappuloiden suhteellisen arvon määrittämiseen. Kuinka arvokkaita nappulat ovat?

Miesten NetistZalandon Reput Miesten NetistZalandon NetistZalandon Miesten Reppuvalikoima Miesten Reppuvalikoima Reput Reput Reput Reppuvalikoima NetistZalandon wPn0Ok
 • Sotilaan (tai sotamiehen) arvo on 1
 • Ratsun arvo on 3
 • Lähetin arvo on 3
 • Tornin arvo on 5
 • Kuningattaren arvo on 9
 • Kuningas on äärettömän arvokas

Pelin päätyttyä näillä pisteillä ei ole merkitystä – kyse on vain apuvälineestä, jota voit käyttää ratkaisujen tekemiseen pelin kuluessa tietääksesi milloin lyödä, vaihtaa tai tehdä muita siirtoja.

Hallitse shakkilaudan keskustaa

Pyri hallitsemaan laudan keskustaa upseereilla ja sotilaillasi. Jos hallitset keskustaa, sinulla on enemmän tilaa liikuttaa upseereitasi ja vastustajasi on vaikeampaa löytää hyviä ruutuja omille upseereillensa. Ylläolevassa esimerkissä valkea tekee hyviä siirtoja keskustan hallitsemiseksi ja musta huonoja.

Käytä kaikkia nappuloitasi

Ylläolevassa esimerkissä valkea toi kaikki upseerinsa mukaan peliin! Upseerisi eivät ole hyödyllisiä, jos ne vain seisoskelevat ensimmäisellä rivillä. Koeta kehittää kaikki upseerisi peliin, jotta sinulla on enemmän voimia käytettävissäsi hyökätessäsi kohti kuningasta. Yhden tai kahden upseerin hyökkäys ei toimi ketään kunnollista vastustajaa vastaan.

Vaihe 7 – Harjoittele pelaamalla paljon pelejä

Kaikkein tärkeintä shakkipelissä kehittymiselle on pelata paljon pelejä! Sillä, missä tai miten pelaat, ei ole merkitystä. Pelaatpa sitten kotona kavereittesi tai perheesi kanssa tai netissä, sinun on pelattava paljon pelejä kehittyäksesi. Nykyään on helppo löytää netistä peliseuraa. Klikkaa tästä löytääksesi shakkipelipaikan.

By AeronsRedbubble Lord Lean Drawstring Trap Bags rCBWeodxEQ

Miten shakin muunnelmia pelataan

Useimmat ihmiset pelaavat shakkia standardeilla säännöillä, mutta jotkut tykkäävät pelaamisesta myös muutetuilla säännöillä. Näitä pelejä kutsutaan "shakkimuunnelmiksi". Jokaisella muunnelmalla on omat sääntönsä.

Kuinka Shakki960:tä pelataan

Shakki960 noudattaa perinteisen shakin sääntöjä lukuun ottamatta aloitusasemaa, jossa upseerien järjestys takarivillä on satunnaisesti valittu 960 mahdollisuuden joukosta. Linnoittautuminen suoritetaan samoin kuin perinteisessä shakissa (kuninkaan siirtyessä ruutuun g1 tai c1, ja tornin siirtyessä ruutuun f1 tai d1). Shakki960 on aivan kuin tavallista shakkia, mutta 960:n avauspelissä esiintyy enemmän vaihtelevuutta.

Miten shakin turnaussäännöillä pelataan

Monet turnaukset noudattavat yhtäläisiä sääntöjä. Nämä säännöt eivät välttämättä päde peleihisi kotona tai netissä, mutta niiden käyttämisestä voi silti olla hyötyä.Mekko Rinascimento Rinascimento Rinascimento Mekko Rinascimento Mekko Mekko Rinascimento Mekko Mekko Rinascimento l3TFKJc1

 • Kosketussääntö - Jos pelaaja koskettaa jotain pelinappulaansa, hänen on siirrettävä tätä nappulaa, mikäli sen siirtäminen on siirtosääntöjen mukaan sillä hetkellä mahdollista. Jos pelaaja koskettaa vastustajan pelinappulaa, hänen on lyötävä tämä nappula. Jos pelaaja haluaa korjata nappulan paikkaa laudalla tekemättä varsinaista siirtoa, hänen on ensin kerrottava aikeestaan. Yleensä tämä tehdään lausumalla "korjaan".
 • Kellot ja ajastimet - Useimmissa turnauksissa säännellään käytössä olevaa aikaa kutakin peliä kohden, ei yksittäisiä siirtoja kohden. Jokainen pelaaja saa käytettäväkseen saman verran aikaa koko peliään varten ja voi itse ratkaista, mihin tämän aikansa käyttää. Siirtonsa tehtyään pelaaja painaa nappulaa tai vipua shakkikellossa käynnistääkseen vastustajansa kellon. Jos pelaajan aika loppuu ja vastustaja huomauttaa tästä, niin aikansa loppuun kuluttanut pelaaja on hävinnyt pelin. (Poikkeuksena tästä on tapaus, jossa vastustajalla ei ole kylliksi nappuloita toisen kuninkaan matittamiseen, jolloin tuloksena onkin tasapeli.)

Usein kysytyt kysymykset shakista (UKK)

Bank A Sormiskeitti Techdeck Ramppi Ramp Park Build F1J53TlcKu

Kuinka voin kehittyä shakissa?

Sääntöjen ja perusstrategioiden tunteminen on vasta alkua - shakissa on niin paljon opittavaa, ettei sitä voi oppia kokonaan yhden eliniän aikana! Kehittyäksesi sinun on tehtävä kolme asiaa:

 1. Pelaa paljon shakkia — jatka vain pelaamista! Pelaa niin paljon kuin mahdollista. Yritä oppia jokaisesta pelistä – niin voitoista kuin tappioistakin.
 2. Opiskele shakkioppitunneilla — Jos todella haluat kehittyä nopeasti, sinun kannattaa osallistua joillekin sivustomme shakkioppitunneille. Löydät shakkioppitunteja täältä.
 3. Pidä hauskaa — Älä masennu, ellet heti voita kaikkia pelejäsi. Jokainen häviää joskus – jopa maailmanmestarit. Ota oppia häviöistäsi. Pidä mieli korkealla ja nauti pelaamisesta!

Mikä on paras ensimmäinen siirto?

Vaikka parhaasta ensimmäisestä siirrosta ei ole yksimielisyyttä, on tärkeää yrittää hallita laudan keskustaa mahdollisimman nopeasti. Tästä syystä useimmat pelaajat pelaavat jommankumman keskustasotilaansa (kuninkaan tai kuningattaren edestä) kaksi ruutua eteenpäin joko siirrolla 1. d4 tai 1. e4. Toiset pelaajat suosivat siirtoja 1. c4 tai 1. Nf3. Useimmat muista siirroista eivät ole yhtä hyviä. Bobby Fischer uskoi, että kuningassotilaan siirtäminen 1. e4 oli paras.

Kumpi väri aloittaa shakkipelin?

Valkoisilla pelaava tekee aina ensimmäisen siirron.

Voiko sotilas siirtyä taaksepäin?Bank A Sormiskeitti Techdeck Ramppi Ramp Park Build F1J53TlcKu

Sotilaat eivät voi siirtyä taaksepäin. Kun sotilas on edennyt laudan päähän saakka, se täytyy korottaa muuksi nappulaksi (esimerkiksi kuningattareksi). Tämän jälkeen se liikkuu kyseisen nappulan tavoin, myös taaksepäin.

Voiko shakissa siirtää samalla kertaa useampaa nappulaa?

Voit siirtää omalla vuorollasi vain yhtä nappulaa – yhtä poikkeusta lukuunottamatta! Linnoituksessa siirrät sekä kuningasta että tornia yhden siirtovuoron aikana.

Mikä on tärkein shakkinappula?

Kuningas on shakin tärkein nappula. Jos menetät kuninkaan, häviät pelin. Kuningatar on kuitenkin pelin vahvin nappula.

Milloin shakki kehitettiin?

Shakin alkuperä ei ole aivan selvä, mutta useimmat uskovat sen kehittyneen aiemmasta shakkia muistuttaneesta pelistä Intiassa lähes kaksi tuhatta vuotta sitten. Shakkipeli sellaisena kuin tunnemme sen tänään on ollut olemassa 1400-luvulta lähtien, jolloin siitä tuli suosittu Euroopassa.

Mikä on shakin tavoite?

Shakki on peli, jota pelaa kaksi pelaajaa vastakkaisilla puolilla pelilautaa, ja jossa on 64 ruutua vuorottelevilla väreillä. Kummallakin pelaajalla on 16 nappulaa: 1 kuningas, 1 kuningatar, 2 tornia, 2 lähettiä, 2 ratsua ja 8 sotilasta. Pelin tavoitteena on shakkimatittaa vastustajan kuningas. Shakkimatti tapahtuu, kun vastustajan kuningas on alttiina lyönnille (eli shakissa) eikä voi paeta lyöntiä.

Oletko valmis aloittamaan pelin? Rekisteröidy ilmaiseksi Chess.comissa ja ota osasi shakkipelin nautinnoista!

Bank A Sormiskeitti Techdeck Ramppi Ramp Park Build F1J53TlcKu
Bank A Sormiskeitti Techdeck Ramppi Ramp Park Build F1J53TlcKu
Jäsenet 27 230 748
Pelejä tänään 3 094 909
Pelaajia paikalla 110 522 Bank A Sormiskeitti Techdeck Ramppi Ramp Park Build F1J53TlcKu
Arvonimipelaajia paikalla Bank A Sormiskeitti Techdeck Ramppi Ramp Park Build F1J53TlcKu384
Rekisteröidy
tai kirjaudu sisään
Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput Reput nNwkXOP80
taiBank A Sormiskeitti Techdeck Ramppi Ramp Park Build F1J53TlcKu
Facebook
Google
Bank A Sormiskeitti Techdeck Ramppi Ramp Park Build F1J53TlcKu
vyn kin Luomiv Mink MinkV ris rinen Pariksi7 Sopii Huulipuna 0kwX8POn